Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Себе си познай -Главата

02.ПОЗНАЙ СЕБЕ СИ

ЧОВЕКЪТ
Алтернативен линк


ПОЗНАЙ СЕБЕ СИ




Какво представя човека? - Това е велика наука. 68-150.



Вие трябва да имате ясна представа за всичко, което става с вас, да се познавате. 59-222.



Единственото естествено нещо е да познаваме себе си. Да познаваме себе си, значи да познаваме доброто, което е вложено в нас, и да знаем как да го развиваме. 43.22-22.



Помнете: богатството, на човека е в самия него. Затова именно е казано: „Познай себе си!” Познай себе си, открий своето богатство и го приложи. 82-56.



Още в древността Сократ е казал: „Познай себе си”. Човек се погледне, вижда, че има очи, уши, нос, уста, ръце, крака; чува, че говори, че се движи; забелязва, че мисли, че чувства, но въпреки това не се познава. 52-376.



Аз не съм за външното гадаене, да очаквате да ви кажат нещо отвън. Сами трябва да си гадаете. 66-276.



Първата задача е да изучавате себе си, да изучавате човека. 68-244.



Без вдълбочаване и проучване на себе си, човек всякога разваля хубавите работи. 109-162.



Познаеш ли себе си, ще знаеш как да постъпваш. 43.22-23.



Не е лесно да познае човек себе си. Той се оглажда в огледалото, вижда челото, носа, брадата си, но не може да чете по тях. 62-64.



Вие мислите, че имате знания, а не познавате себе си. Опитвали ли сте да рисувате носа си? Наблюдавали ли сте очите си при добро разположение на духа? 64-237.



За мъдреца няма нищо скрито-покрито. Всеки човек може да дойде до положение да гледа на всичко с отворени очи и, уши, да вижда и да чува добре. 33-164.



Всеки трябва да знае, какви сили се крият в неговият ум, в неговото сърце и в неговата воля. 148:332.



Съвременните хора трябва да се научат да четат всичко, което е написано по тях. Много неща са написани по човека. 12-161.



Всичко, което е станало и става на земята и на небето, е написано върху човека. Ще кажете, че това е невъзможно, понеже през всеки седем години човек претърпява корено видоизменение. Не само през седем години, но човек претърпява промени и през всеки три месеца. Формата на човека се мени, но написаното върху него остава неизменно. Това, което ръката на живота пише, не се заличава. Всяка промяна, която формата претърпява, придава нещо към нейното съдържание. 22-162.



Хората имат заровени богатства в себе си, които не знаят как да използват. За пример, на лицето, на главата, на ръцете им е написан живота на техните деди и прадеди и ако те знаеха да четат по тях, щяха да разберат себе си, щяха да избегнат много нещастие в своя живот. 14-288.



Ако човек иска да разбере сегашния си живот, той трябва да се върне с хиляди години назад, да прочете всичко, което е написал и да съпостави миналото си с настоящето. Това той може да прочете по линиите на лицето, на носа, на ушите, на устата, на брадата; също така може да прочете и по устройството на своята глава, на ръцете си, както и на цялото тяло. Да се върнем назад, това подразбира да проучим всички линии на нашето тяло. 44-35.



Изобщо, по лицето, по главата, по ръката на човека можете да видите всичко, което той е проявил в редица животи, през които е минал. 22-9.



На лицето, на главата, на ръцете на човека има ред белези, по които може да се чете. Всеки трябва да изучава тези науки, да познава себе си, да познава и окръжаващите, с които има отношения. 49-82.



Ако не можеш да изучиш своето ухо, своята уста, своя нос, очите си, как ще изучиш тези на другите хора? Първо ще се заинтересуваш за твоите органи, а после на другите хора. Първо ще изучаваш себе си и ако ти остане време, ще изучаваш и другите. Ако първо изучаваш другите, а после себе си, ти ще се опетниш. 68-201.



Някога човек се сърди и на себе си, че не е такъв, какъвто трябва. Той е недоволен от носа, ушите, очите, устата си . Той е недоволен, че не вижда, както трябва; не чува и не възприема въздуха и храната правилно. 68-194.



Като погледнете лицето, главата, тялото си, не казвайте, че сте грозен, че главата ви не е добре оформена, че тялото ви е слабо, но кажете си: Тъй както днес съм създаден, аз съм доволен. Има неща, които трябва да развия и обработя. Ще уча, ще работя, ще правя усилия да придобия нещо, което да приложа към сегашното си богатство. 88-38.



Пипни челото, носа, устата си и благодари за тях. Благодарността укрепва здравето. 68-290.





НАГОРЕ